tirsdag 27. november 2007

edder og galle:

TJUEÅRSKRISE

Jeg regner meg sjøl for å være en over gjennomsnittet ålreit fyr. Jeg slår ikke damer, jeg dealer ikke dop og jeg betaler min skatt med glede. Er det da i orden at jeg hater Anders Danielsen Lie? Fyren har ikke engang fyllt tredve, men er mer suksessrik på flere områder enn de fleste av oss noen gang kommer til å bli på ett. Også så jævlig synlig han er. Han kan jo drive en stakkar til vanvidd!

De fleste av dere husker han sikkert best som Herman i filmen med samme navn, basert på boka av Lars Saabye Christensen, stadig med samme navn. Som elleveåring debuterte han i denne følelseslada tristessen om unggutten Herman som i en alder av elleve år mister håret og blir skalla. Vi følger Herman gjennom hans vanskelige hverdag, gjennom voldsomme humørsvingninger og irrasjonell oppførsel før han gripes av sjølerkjennelse og lærer å akseptere seg sjøl for den han er. At en så ung skuespiller var i stand til å portrettere de voksnes angst så overbevisende og troverdig ga filmen stor suksess. Den vant ei rekke priser og blei til og med vist på kino i USA. Elleve år var han da!

Deretter gikk det seksten år før vi så noe mer til han. I fjor spilte han hovedrollen i Joachim Triers spillefilmdebut Reprise. Filmen som ga kritikerne trua tilbake på norsk film. Reprise blir beskrivi som en rik, kompleks film med fantastisk fortellerstruktur, brilliant karakterutvikling og selvfølgelig oppsiktsvekkende godt skuespill. En av de som tydeligvis vekker oppsikt er den unge Anders Danielsen Lie i rollen som den moderne vestkantgutten Philip. Philip er tilfeldigvis temmelig kjekk, velkledd, kultivert og intelligent. En rolle som passer for Anders Danielsen Lie der altså. Sammen med sine venner har Philip bekymringsløst dyrka pønk, ironi og deres felles litterære forbilder. Problemene kommer når Philip debuterer som forfatter, stormforelsker seg i Kari, blir gal og havner på Dikemark. Jeg skal være den første til å innrømme at filmen er jævlig bra. Den er intelligent, trist, morsom og velkomponert. Og Danielsen Lie får selvfølgelig mye av æren. I etterkant av filmen blei han dessuten kåra til Norges mest sexy mann!

Men det slutter ikke her. For unge Danielsen Lie har sjølsagt ikke kasta bort de seksten åra mellom debuten og oppfølgeren på drømmerier og tøv. Mannen er også ferdigutdannet lege. Som om han trengte penga, liksom. Men nei, han liker vel å jobbe med mennesker, tenker jeg. En skulle tru at skuespillerkarrieren ville tilfredsstille behovet hans for å trøkke det breide gliset sitt fram i offentligheta, men den gang ei. I egenskap av sin legegjerning har han trua til seg en sexspalte i Dagbladet Fredag. Hver uke smiler Anders Danielsen Lie til deg, den alvorlige men positive Anders, og svarer på alt du måtte lure på om sex. Er det farlig å onanere? Er kjønnsleppene mine for store? Kan man bli gravid av oralsex? Er klitoris et islandsk flyselskap? Og i samme øyeblikk som vi begynte smått å irritere oss over at Danielsen Lie presser sin vellykethet på oss i stadig flere kanaler dukker han faen meg opp som vinspaltist i damebladet Elle. Har dere sett makan til prestisjekåthet? Nå er han liksom vinkjenner også!

Det var imidlertid da jeg oppdaga musikken at det virkelig tippa over. Fyren er selvfølgelig også musiker. Singer/songwriter faktisk. Men han har ikke nøyd seg med en slapp akustisk gitar, nei. I tillegg til den spiller han også piano og allskens eksotiske blåsere. Han klarte nemlig ikke å bestemme seg over hvilket instrument han likte best, multitalentet. Der har du hans kors å bære, liskom. Ikke er låtene så halvgærne heller. Debutalbummet This is Autism er for øvrig rett rundt hjørnet.

Etter at jeg oppdaga musikeren Anders Danielsen Lie begynte jeg å bli bekymra på alvor. Nå støter jeg på Anders Danielsen Lie over alt. På jobben, på byen, på trikken, i bokhandelen. Han kommer ofte gående mot meg som om vi var gamle kjente mens han smiler det bekymringsløse, varme smilet sitt. Ett kritthvitt glis i verdens retteste tanngard. Usedvanlig velkledd rusler han rundt og krøsser mine veier påfallende ofte. Gjerne ledsaget av den smellvakre modellkjærsten sin. Jeg er rett og slett i ferd med å drukne i Anders Danielsen Lies suksess og jeg orker faen ikke mer! Her har fyren spilt i to av norgeshistoriens beste spillefilmer, han er utdanna lege, er spaltist i flere annerkjente blader og aviser og er en langt over gjennomsnittet habil musiker. Jeg derimot har ingen utdannelse, ingen penger, er singel, lærte aldri å spille gitar og fra nyttår av uten både jobb og bosted. Jeg innser dessuten at jeg aldri kommer til å bli kåra til Norges mest sexy mann.

Her om dagen leste jeg om fenomenet psykologene kaller tjueårskrisa. Det er spesielt vanlig blant unge intelektuelle herremenn på min alder. Vi som under hele vår oppvekst har blitt fortalt at vi alle skal bli popstjerner, romanforfattere og kortfilmregissører har en lei tendens til å bryte sammen når det røyner på og vi skjønner at vi faktisk må jobbe og betale skatt som alle andre. Jeg er redd jeg nærmer meg et sånt sammenbrudd. Så hva har du tenkt å gjørra med det, Anders Danielsen Lie? Hæ?

8 kommentarer:

Virrvarr sa...

Haha!

Vel, vi får kåre venstresidens mest sexy mann, da vettu, så du kan stille XD

Men da ville du vel bare bli danket ut av Elling, siden han er sånn sjendis....Hmnei. Ingen fin plan.

Magnus sa...

Det heiter vel 'edder og galle'.

Brage sa...

Skjønner ikke hva du snakker om. Tror jaggu du må sjekke brillestyrken din!

Mari sa...

Men veit du kva, Brage? Eg liker deg bedre enn han derre mannen du skriv om som eg allereie har glømt namnet på.

Ingrid sa...

Anders Danielsen Lie er et øyerusk. Dessuten eksisterer han ikke. Det er bare propaganda.

MarteN sa...

Hm, hørte han på Juntafil på p3. Da var han sikkert legestudent, tror det er det de bruker ha der, sånne unge som kan snakke med ungdommen.
Men han spilte i Bare Bea (også en film som har fått mye ros, jada), der har han en birolle som kleppheslig vestkant-gutt. Jeg satt gjennom 2/3 av Reprise og lurte på hvem han fyren var, hvor jeg hadde han fra, før jeg kom på Bare Bea. Var kanskje derfor jeg ikke helt fikk sympati for rollefiguren hans i Reprise. Bare Bea anbefales, der er det lov til å fnyse av den teite, tåpelige vestkantdusten. I en bi-rolle, til og med.

mn sa...

Nei, han klyseaktige er jo han andre...

Anonym sa...

Ja, sannsynligvis sa det er

Tumleplassen kjører på Blogger, sur kaffe og revolusjonært pågangsmot. Giving blogging a bad name since 2005.