onsdag 14. november 2007

et antiimperialistisk hjertesukk:

BJØRN JACOBSENS KRIG

Det er sjølsagt ille nok at Norge er med på krigen i Afghanistan. Krig er lidelse og galskap. Det er sjølsagt minst like ille at vi sender flyktninger tilbake til selvsamme krig, nå mest til det nordlige Afghanistan som jo er så trygt. At norske soldater blir drept der er tydeligvis ikke noe tegn på at sikkerhetssituasjonen er dårlig. Det er sjølsagt også ille at norske gutter dør for amerikanske økonomiske interesser i en krig alle tenkende vesener ser at vi ikke kan vinne. Alt dette er opprørende og trist, men værst akkurat nå er splittelsen blant våre venner i SV.

Det finnes gode, ærlige antiimperialister og krigsmotstandere i SV. Partiets forsvarspolitiske talsmann Bjørn Jacobsen har imidlertid den siste tida med all tydelighet demonstrert at han ikke er en av dem. Jacobsen framstår som ei hodeløs, kaklende høne med en alvorlig sviktende virkelighetsforståelse. I følge Jacobsen er det slett ikke krig i Afghanistan, i hvert fall ikke i nord der de norske ISAF-styrkene opererer. Krigshandlinger muligens, men ikke krig. Den pressede Jacobsen tviholder på ideen om at det var en seier da SV godtok intensjonsvedtaket i Soria Moria-erklæringa om å styrke ISAF-støtten mot at de norske styrkene ble trukket ut av Operation Enduring Freedom. Som om det lille emblemet på jakkeslaget gjør noen forskjell for den jevne afghanske borger. Afghanistan-ekspertene står i kø med rapporter om at afghanerne ser ISAF og OEF som likeverdige parter i et okkupasjonsapparat de ønsker til helvete. At SV stadig tillater en av sine ledende politikere å kamuflere deres mest råtne kompromiss som en seier uten flere protester ligger utenfor min fatteevne.

Jacobsen benytter også en hver anledning til å skryte av den gode kommunikasjonen mellom ISAF-styrkene og de afghanske myndighetene. Man kan jo spørre seg om mannen har slått seg i huet, stakkar. Det virker som om Jacobsen slett ikke har fått med seg at det afghanske regimet i økende grad protesterer mot både ISAFs og OEFs "ulykker" som koster stadig flere afghanske sivile livet. Protestene blir sjølsagt kaldt ignorert. Jaggu sa jeg god kommunikasjon! Og om det nå faktisk hadde vært en god kommunikasjon mellom okkupasjonsstyrkene og Karzai-regimet ville det da virkelig ikke vært noe å skryte av fra et SV-ståsted! Veit Jacobsen egentlig hvem som sitter i regjering i Afghanistan? Har han glemt at Karzai sammen med halvparten av regjeringsstaben blei fløyet inn av invasjonsstyrkene i 2001? Har han glemt at den andre halvparten av regjeringa er anklaga for alvorlige krigsforbrytelser mot det afghanske folk? Og at de samme menneskene vedtok et generelt krigsforbryteramnesti som svar på tiltale? Er det disse folka SV vil spille ball med?

I de seks åra krigen har rast i det herjede Afghanistan har voldshandlingene bare økt i omfang. Motstandsbevegelsen vokser for hver dag og det er vanskelig å argumentere for at krigen har betydd noe tilbakeslag for terrorismen. Krigen har dramatisk forverra livsvilkåra til sivilbefolkninga. Det er rett og slett dårlig med rasjonelle argumenter for at de norske styrkene skal bli værende i landet. Og det er synd, fryktelig synd, å ikke ha med SV på laget i kampen for å få gutta våre hjem.

>> Kom på demonstrasjon for å få de norske soldatene hjem, mot NATOs okkupasjonskrig i Afghanistan og den norske krigsdeltakelsen lørdag 24. november, kl 13.00 på Eidsvolls plass, foran Stortinget.

>> Skriv under på oppropet Hent soldatene hjem!

Ingen kommentarer:

Tumleplassen kjører på Blogger, sur kaffe og revolusjonært pågangsmot. Giving blogging a bad name since 2005.