tirsdag 13. mai 2008

noen høyere?

AL NAKBKA SEKSTI ÅR

Det er mange jubileer om dagen. Til tross for at vi lever i svært så omskiftelige tider synes vi mest opptatt av ting som har skjedd for lenge sida. I år er det for eksempel hundreogseksti år sida Det kommunistiske manifest kom ut for første gang, femti år sida Grandmaster Flash blei født og førti år sida opprørsåret nittensekstiåtte.

Ikke minst er det seksti år sida staten Israel blei oppretta. Dette skammens jubileum er dessuten ikke begrensa til fortid. Israel spiser stadig mer av Palestina og apartheid-politikken blir stadig mer brutal. Ikke mye å feire! Utenriksminister Jonas Gahr Støre er imidlertid uenig med undertegnede og gratulerer den israelske staten med sine seksti blodige år. Hvis noen tvilte ligger altså den sosialdemokratiske Israel-støtten fast, også med SV i regjering.

I magasinet Frontlinjer har vi valgt å markere jubileet gjennom tre gode artikler om Midt-Østen. To av dem utgjør en debatt mellom forfatterne Michael Neumann og Kathy Christison rundt spørsmålet om en- eller tostatsløsning i Palestina. Den tredje er en artikkel av Mathias Bismo om den glemte rasismen mot mizrahi-jødene i Israel. Bladet kan bestilles her.

Det er flere som marker jubileet på fornuftig vis. Rapduoen Hank & Mari slapp nettopp singelen Triks og slagord, men har valgt å kline til med enda ei låt i anledning apartheidstatens fødselsdag. Tittelen på låta Rist det av deg spiller på den norske oversettelsen av det arabiske ordet Intifada. Det er på tide at noen trekker ut kontakta til Sharon, skal vi tro de unge rapsterne. Låta kan nytes her.

Ellers håper jeg å se dere alle i demonstrasjonen foran Stortinget kl. 18.30 på torsdag. Den blir arrangert av Palestinakomiteen i Oslo. Finnes også på Facebook.

1 kommentar:

Anonym sa...

Jeg er så imponert over deg at du engasjerer deg for flyktninger

Flyktninger hjelper georgiere på flukt
Tip a friendPrint
I Pankisidalen syr tsjetsjenske flyktninger billig sengetøy til georgiere som har flyktet fra hjemmene sine.
Blant de som stiller seg først i køen for å hjelpe er tsjetsjenske flyktningkvinner i Pankisidalen. De bidrar med billig sengetøy til georgiere som er stuet sammen i midlertidige oppholdssentre.

For anslagsvis 80 000 mennesker som har måttet flykte for kortere eller lengre tid etter krigen i Georgia er behovene akutte og hverdagslige, som mat, klær og sengetøy.

Flyktninghjelpen har nå bestilt 500 sengesett fra en systue i Pankisidalen, som er drevet av tsjetsjenske flyktninger, forteller Manana Gabashvili, Flyktninghjelpens Area Manager i Georgia.

- Hvert sett koster 25 lari, men vi får dem til 24 lari. Slik bidrar tsjetsjenske flyktningkvinner med 500 lari (1890 NOK) til nødhjelpsarbeidet. Man må egentlig se hvordan de lever for å sette pris på dette initiativet, sier Gabashvili.

Systuene i Pankisidalen er et av initiativene Flyktninghjelpen støtter i Pankisidalen. Prosjektet skal gi tsjetsjenske flyktningkvinner en anledning til å tjene sine egne penger.

Tumleplassen kjører på Blogger, sur kaffe og revolusjonært pågangsmot. Giving blogging a bad name since 2005.