mandag 28. januar 2008

george habash er død:

AL-HAKIM

Den palestinske politikeren og frihetskjempen George Habash er død. Habash var generalsekretær i PFLP sida stiftelsen i 1967 fram til 2000 da han gikk av på grunn av sviktende helse.

George Habash blei født i 1926 i Lydda, Palestina. Hans familie blei fordrevet som flyktninger etter opprettelsen av Israel i 1948. Hjembyen hans Lydda er i dag israelsk Lod. Etter å ha studert medisin ved American University of Beirut i Libanon arbeidet han som lege i palestinske flyktingeleire i Amman, og engasjerte seg i den panarabiske Bevegelsen av arabiske nasjonalister. Etter de arabiske statenes nederlag i Seksdagerskrigen i 1967 sørget Habash for at den palestinske fløyen innafor Bevegelsen av arabiske nasjonalister tok en marxist-leninistisk retning, med hjelp fra en annen palestinsk lege, Wadi Haddad. Dette førte til at de to grunnla PFLP i 1967.

PFLP er mest kjent for sin kampanje av flykapringer og andre spektakulære militante aksjoner gjennom søttitallet. Disse aksjonene skulle i følge Habash og Haddad tvinge verdenspressas oppmerksomhet mot det palestinske problem. Om man ikke alltid har vært enig med PFLP i deres valg av metoder har de utvilsomt gjort det vanskeligere å ignorere palestinernes desperate frihetskamp.

Habash og PFLP var lenge en viktig opposisjon mot Yassir Arafat i PLO og kritiserte mye av Arafats forhandlinger med Israel. Habash var også motstander av tostatsløsninga og av den i dag for lengst havarerte Oslo-avtalen. Habash satt aldri sin fot i de palestinske selvstyreområdene. Allikevel har palestinernes president Mahmoud Abbas erklært tre dagers landesorg og beordra flagging på halv stang i de palestinske selvstyreområdene.

- Denne historiske leders død er et stort tap for den palestinske sak og for det palestinske folk, som han kjempet for i 60 år, heter det i en erklæring fra Abbas.

2 kommentarer:

Tony sa...

Hr. redaktoer. Hvorfor har De ikke postet dette udmerkede innlegget paa vaart nettsted?

Brage sa...

Jeg prøvde, men Mathias satt foten ned...

Tumleplassen kjører på Blogger, sur kaffe og revolusjonært pågangsmot. Giving blogging a bad name since 2005.